5 zanimivosti o pršutu, ki jih morda niste vedeli

5 zanimivosti o pršutu, ki jih morda niste vedeli

Pršut je ena najbolj cenjenih mesnin na svetu in je nujen del številnih gurmanskih užitkov. Tukaj je 5 zanimivosti o pršutu ter nekaj glavnih informacij, kako ga postreči in s čim kombinirati.

  1. Pršut je star več kot 2.000 let

Zgodovina pršuta sega v antični čas, Rimski vojaki so pršut nosili kot del svojih zalog, saj je bil izjemno dolgo obstojen. Danes je pršut znan po svoji vrhunski kakovosti in neprekosljivem okusu, ki ga pridobiva z zorenjem.

  1. Proces zorenja je ključ do okusa

Za kakovosten pršut zorenje predstavlja ključno vlogo pri razvoju okusa. Pršuti, kot so Prosciutto di Parma in Toskanski pršut, zorijo od 12 do 24 mesecev. Ta proces omogoči, da se okusi razvijejo v popolnoma uravnotežen produkt, ki je hkrati sočen in poln bogatih arom.

  1. Različne vrste pršutov, različni okusi

Italijanski in Španski pršuti se med seboj zelo razlikujejo, tako v okusu kot v postopku priprave. Na primer pršut iz Parme, je znan po svoji rahlo sladki noti, pršut Toskana, je bolj pikanten in bogat, španske sorte pršutov, pa se povečini odlikujejo po bolj izrazitem okusu in daljšem zorenju.

  1. Pršut s kostjo je bolj aromatičen

Če želite pršut, ki bo imel bolj intenziven okus, izberite pršut s kostjo. Postopek zorenja je zaradi prisotnosti kosti počasnejši, kar pršutu omogoči, da razvije globlji, bolj zapleten okus. Ponavadi se pršuti s kostjo uporabljajo v tradicionalnih receptih, kjer se meso postopoma “odtrga” od kosti in doda v različne jedi.

  1. Zdravilni učinki pršuta

Čeprav je pršut znan predvsem po svojem izvrstnem okusu, ima tudi nekaj presenetljivih zdravstvenih koristi. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in zdravih maščob je odličen vir energije. Poleg tega vsebuje pomembne minerale, kot so železo in cink, ki sta ključna za zdravje imunskega sistema.

 

Nasveti, kako postreči pršut in s čim ga kombinirati

Pršut kot predjed – postrežen v narezku

Pršut je odličen za serviranje na plošči skupaj z drugimi italijanskimi specialitetami, kot so olivno olje, siri (npr. parmezan, pecorino) in olive. Kombinirajte ga s svežim kruhkom ali grisini.

S sadjem in oreščki

S pršutom se odlično ujema sveže sadje, kot so melona, hruške in breskve. Kombinacija pršuta s sladkimi in sočnimi sadeži bo poskrbela za kontrast med slanim okusom pršuta in sladkobo sadja. Dodajte še nekaj oreščkov, kot so mandlji ali lešniki, za dodatno teksturo.

Postrežba s sirom

Pršut in sir sta klasik, ki ne razočara. Najboljše sorte, kot so Parmigiano Reggiano ali Pecorino (posebej stari kosi), se odlično podajo k pršutu. Zelo priljubljena kombinacija je tudi pršut in mozzarela.

Pršut in vino

Za popolno kombinacijo je pršut najbolje postreči z rdečim vinom, kot sta Modri Pinot ali Barbera, ki se lepo ujemata z močnejšimi okusi pršuta. Če imate raje belo vino, je Sivi Pinot odličen izbor, saj njegova svežina in sadnost lepo uravnotežita slanost pršuta.

Peneče vino in pršut

Peneča vina, kot so Prosecco ali Šampanjec, so odlična izbira za pršut, saj s svojo mehurčkasto teksturo osvežijo okus in hkrati dopolnijo slanost pršuta. Peneče vino je tudi odlično za praznične priložnosti, kjer bo pršut z njim popoln spremljevalec.

 

Pršut je brez dvoma ena od najbolj priljubljenih in cenjenih mesnin na svetu. S pravilno postrežbo in kombinacijo z različnimi živili ter pijačami boste svojim gostom zagotovili nepozabno kulinarično izkušnjo. Preverite našo ponudbo pršutov in odkrijte vrhunske italijanske in španske sorte, ki bodo popestrile vsak vaš obrok.